przepisy kulinarne
Składniki:
500 g serka kremowego
5 żółtek
50 g cukru pudru
200 g biszkoptów podłużnych
1,5 szklanki mocnej kawy z ekspresu
4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao albo 2 łyżki kakao i 50 g gorzkiej czekolady
cukier waniliowy
Zaparzyć kawę. Utrzeć 5 żółtek z cukrem pudrem i waniliowym, dodać serek. Zanurzyć podłużne biszkopty w kawie i ułożyć po kolei na blasze. Rozsmarować na biszkoptach krem, posypać przez sitko kakaem. Znowu układamy biszkopty (wcześniej także zanurzone w kawie), smarujemy kremem, posypujemy kakaem. Można posypać wiórkami czekolady lub słodkim kakaem. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Można przygotować to ciasto dzień wcześniej lub rano . Najlepiej smakuje z kawą
. SMACZNEGO!
Offline